Epilepsiyi Tanıyorum Psikolojimi Anlıyorum

İnsan büyüdükçe kendini anlamaya davranışlarını anlamlandırmaya başlar. Hayatınızda epilepsi varsa bu durum biraz karmaşık ve zordur.

1989 doğumluyum ve yedi yaşımdan beri epilepsi ile yaşıyorum. 23 sene yolunda gitmeyen bir takım psikolojik durumların olduğunu bilsemde sebebini hiç epilepsiye yormadım.
Çocuklukta bir şey anlaşılmasa da insanın kendini anlamaya ve çevresine ayak uydurmaya başlaması gereken dönemlerde bir şeylerin yolunda gitmediği belli oluyor.

Eşinle ilişkinde, iş hayatında, arkadaşlık ilişkilerinde bir takım sorunlarla karşılaşıp anlam verememeye ve dolayısıyla cevap aramaya başlıyorsun.

Size tuhaf gelmeyen davranışlarınız çevrenizi incitebiliyor. Bu gibi durumları size güzel bir dille anlatabilen bir yakınınız olursa - bana anlatan eşimdi - aslında size çok normal gelen bu davranışları ağaç yaşken değiştirebiliyorsunuz.

Benim bu tuhaf davranışları kabullenme dönemim biraz zor ve zedeleyici geçti.

İnkar ettim!

Ben yanlış bir şey söylemedim! Ben gayet haklıyım! Bir tartışma sırasında yapılan ilk savunma durumu.


İlaçlar yüzünden!

''Günde beş tane ilaç içiyorum. İlaçlar beni bana mı bırakıyor sanki!''
Tek tek prospektüsleri okudum. Suçu başkasına attım, bir diğer savunma durumu. Halbuki prospektüslerde yorgunluk, uyku hali, konuşma zorluğu vs. gibi fiziki durumlardan başka sadece asabiyet hali yazıyordu.


Peki neydi bu tuhaf haller?  Psikiyatra mı gitmeliydim?


İnternette mutlaka araştırmışsınızdır; arama motoruna epilepsi yazınca ya çevreyi bilinçlendirme yazıları, soğan koklatmayın, yan yatırın gibi ya da doktor dilinde yazılmış makaleler...
Bir umut yine geçtim internetin başına, bu sefer yazdığım kelimeler ''Epilepsi ve Psikoloji'' oldu.
Girdiğim ilk sitede tüm bu tuhaf şeylerin yanıtı vardı.  Meğer nedenini bulamadığım bu durumun sebebi epilepsiymiş.

Tuhaf şeyler diyorum çünkü gerçekten anormal; bir bipolar düşünün, bir şizofren, bir anksiyete ya da ne bileyim kekeme bir deli düşünün. Hepsini yaşıyorsunuz, bunun normal olduğunu sanıyorsunuz bir gün normal olmadığınızı öğreniyorsunuz. Ve epilepsiye o kadar alışmışsınız ki tüm bu anormallikleri bu hastalığa bağlamıyorsunuz.

Hepimiz benzer şeyler yaşıyor olabiliriz, benim kadar zedelenmeden epilepsiyi tanımanızı, sorularınıza cevap bulmanızı istedim.

Bloğum bir nevi güncedir. Yaşadığım tüm zorlukları paylaşarak epilepsinin ne olduğunu neler yaşattığını paylaşmak istedim.

Anlayışla ve sevgiyle kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sıcak ile Savasım

Epilepsi ve Psikoloji : Bipolar Bozukluk

Sizi Aurama Davet Ediyorum

Duygudurum Bozukluklarım

Epilepside Stres

Geçmisten Günümüze Epilepsi

Kendimle Bir Gün

Yagmura Karsı

Açılır Kapanır Kapı

Epilepsi Nedir?